Home | Download | Discussion | Help | Site Map | New Posts | Sign in

Latest Site News

Theme Seasons and Celebrations - posted on 1st Oct 2017 at 1:52 PM
MTS has all free content, all the time. Find out how YOU can help to keep it running. Tell me how...

Cheat Shortcuts

by plasticbox Posted 21st Dec 2014 at 11:49 PM - Updated 20th Feb 2015 at 7:25 PM by plasticbox
183 Comments / replies (Who?) - 16 Feedback Posts, 9 Thanks Posts
With the introduction of that 'bb.ignoregameplayunlocksentitlement' monstrosity it really was time for this .. these are some custom shortcuts for TS4 in the form of a loose .py file so they are easy to edit.
  • casf – testingcheats on + cas.fulleditmode
  • d | t | debug [on/off] – testingcheats
  • h [on/off] – headlineeffects
  • m | mo | moo – bb.moveobjects (toggle)
  • ssk | setskill <skill> <level> – stats.set_skill_level <skill> <level>
  • u | unlock – bb.showhiddenobjects + bb.ignoregameplayunlocksentitlement

on/off can be expressed in many ways, like 0/1, on/off, true/false, y/n etc. If you just enter "t" or "h" it will list what the options are.


For a list of shortcuts, type shortcuts:



(casf was added on 2014-12-22, this is not in the original version)


For skill name shortcuts, type ssk or setskill (without any arguments):






Compatibility:

OS X users will probably need 1.4.103 or higher for this to work (aka the patch that made it so that script mods won’t crash your game). See this announcement for more info.


How to install:

Unzip the "shortcuts" folder and put it in /Mods. Do not change the "Scripts" subdirectory, it needs to be named like that. If you want to change the name of the "shortcuts" folder, you need to edit the file name of the .py too so that they are the same. See here. You also need to have script mods enabled in Game Options > Other.


How to edit (if you want):

Open shortcuts.py (after you made a backup) in any text editor and see if you can make sense of it – if you speak any programming language at all, it shouldn't be terribly hard. If all you want is add an existing cheat to the list which does not need any arguments, you can probably copy + paste the moveobjects one, just change the name of the shorthand form/s, the name of your command, and the string it's supposed to pass on. For more "complicated" stuff see the other ones (but when in doubt, better use code by other people as a reference rather than mine). In-game commands that are defined in Python may need to have a | prepended (can't say I understand why this is, but hey, I only "know" Python since yesterday), and Python is very very picky about tidy whitespaces so try to not touch any of that. Save, start game, test. Rinse and repeat and keep banging on it until it does what you want. This works! Really!


The reference I used: https://docs.python.org/3.3/

Plus a bunch of existing code by Maxis and scumbumbo, mgomez' instructions from here, darkkitten's batch script from here and TheHologramMan's unpyc3.py from here. Special thanks to SGEugi for helping me getting this to work specifically in uncompiled form.

You must have the expansion or stuff packs listed below installed to use this custom content. Please see the post text for any exceptions.

Sims 4
Key: - File was updated after upload was posted
Filename - Tip: You can click the magnifying glass to see the archive contents Size Downloads Date
shortcuts.zip 1.6 KB 59,646 22nd Dec 2014
Don't forget to Thank the creator after downloading! Use the Thanks button located above the screenshots above.
Basic Download and Install Instructions:
1. Download: Click the File tab to see the download link. Click the link to save the .rar or .zip file(s) to your computer.
Read the upload description for installation instructions. If nothing else is specified, do the following:
No Extraction Required (Script Mods):
1. Cut and paste the .zip file(s) into your Mods folder
  • Windows XP: Documents and Settings\(Current User Account)\My Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\
  • Windows Vista/7/8/8.1: Users\(Current User Account)\Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\
Script mods need to be placed directly in \Mods or one level below that (e.g. \Mods\Scripts) – sub-folders nested any deeper won’t work.
Extraction Required (Everything Else):
1. Use WinRAR (Windows) to extract the .package file(s) from the .rar or .zip file(s).
2. Cut and paste the .package file(s) into your Mods folder
  • Windows XP: Documents and Settings\(Current User Account)\My Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\
  • Windows Vista/7/8/8.1: Users\(Current User Account)\Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\


Need more information?
  • Anyone can use both .rar and .zip files easily! On Windows, use WinRAR.
  • If you don't have a Mods folder, just make one.
  • Mod still not working? Make sure you have script mods enabled
 
Page 3 of 8
183 Comments / Replies (Who?) - 99 Feedback Posts, 79 Thanks Posts
Hide Thanks Posts for this thread (Show only feedback)
Test Subject
THANKS POST
#51 Old 13th Mar 2015 at 10:42 AM
Such a time saver, Thank You!
Test Subject
#52 Old 19th Mar 2015 at 8:45 AM
i cant find this short cut
Test Subject
THANKS POST
#53 Old 23rd Mar 2015 at 2:25 PM
PB I was wondering if you can add the Maid Buff. I'm working on a Android Sim (useing captainkyokyo's Robot traits) and I think it'll nice for her to clean the House Automatically.

sims.add_buff buff_buff_Role_ServiceNPC_Maid
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#54 Old 24th Mar 2015 at 9:53 AM
See the first post on how to edit this. I'm not going to do it for you.

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
#55 Old 28th Mar 2015 at 2:10 AM Last edited by puce0204 : 3rd Apr 2015 at 7:33 PM.
It seems that this mod is incompatible with the latest game patch (March 26, 2015)

Edit : scumbumbo has given me the solution : "Check that the update didn't disable script mods in your game options - the updates do that to pretty much everyone's machine but mine. Wish I knew why mine doesn't turn it off, but I'm just glad that it doesn't!"
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#56 Old 28th Mar 2015 at 2:11 AM
I'm using it and haven't noticed any issues. What exactly are you tyring to do that does not work?

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
THANKS POST
#57 Old 30th Mar 2015 at 2:39 PM
great help
Lab Assistant
#58 Old 1st Apr 2015 at 1:53 PM
Quote:
Originally Posted by plasticbox
I'm using it and haven't noticed any issues. What exactly are you tyring to do that does not work?


I am also having issues. It just doesn't work. I've tried using shortcuts, but the only thing that works is typing the whole thing out. If I try to use the shortcuts, nothing happens.

Check out my site: SIMple Realty
Slacker of Immense Slackness
staff: retired moderator
#59 Old 3rd Apr 2015 at 5:30 AM
Quote:
Originally Posted by mstybl95
I am also having issues. It just doesn't work. I've tried using shortcuts, but the only thing that works is typing the whole thing out. If I try to use the shortcuts, nothing happens.


I am getting Unable To Execute Command as of 3 April here in Australia - weird was ok last night

<:3))~~ Loverat
"In some cultures what I do is considered normal"

www.loverat.net Check it out for other recolours & lot uploads =D
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#60 Old 3rd Apr 2015 at 8:53 AM
Unable to Exectue when you use what command exactly?

In any case, should GTW or some other EP/GP ever disable or change commands, you can change the file yourself. It's just a text file. See post 1. Since I don't have any EPs, I won't make these changes (but I'd like to know about issues with EPs so I can put the info in the first post).

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
THANKS POST
#61 Old 5th Apr 2015 at 3:18 AM
Thankyou! This will save me soooooo much time, and I managed to add a couple of extra ones that I use a lot too. I love your work! :3
Test Subject
THANKS POST
#62 Old 6th Apr 2015 at 6:08 AM
thanks for this mod i never use mods but i can see this as a must have so i downloaded it for use.
Test Subject
#63 Old 9th Apr 2015 at 10:54 PM
Scripts option is on, no error just nothing. Commands are still the same.
Field Researcher
THANKS POST
#64 Old 16th Apr 2015 at 12:33 AM
ThANKS AGAIN
Test Subject
#65 Old 18th Apr 2015 at 8:21 PM
Script not working; When attempting to use a command I receive the error "Unable to execute command."

I've attempted to re-install the script, tinker with changing the commands/what button to use to load them, ended up reusing the original file. I've checked every command to see if any work, none did. I have GTW, Outdoor Retreat, and the latest patch. Scripts are enabled (I have disabled, re-enabled them aswell.). Still nothing seems to work.

If you can provide any assistance or reasoning for this cause, it'd be much appreciated! More or less given up on trying to fix it alone. If anyone reading this as well encountered this issue and managed to fix it. Please message me!
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#66 Old 18th Apr 2015 at 8:45 PM
It works for me with the latest patch installed, so the patch is not a problem. I don't know if they disabled or changed any cheats in GtW since I don't have that. Maybe try checking the patch notes to see if that mentions anything? Are there any game hints or somesuch new in GtW?

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
#67 Old 18th Apr 2015 at 9:23 PM
Quote:
Originally Posted by plasticbox
It works for me with the latest patch installed, so the patch is not a problem. I don't know if they disabled or changed any cheats in GtW since I don't have that. Maybe try checking the patch notes to see if that mentions anything? Are there any game hints or somesuch new in GtW?


Scanned through the patch notes and don't see anything recently relevant to editing the cheats. :c
Test Subject
THANKS POST
#68 Old 19th Apr 2015 at 12:52 AM
So it magically started working when I loaded up the Sims 4 as of now. Heh...... Anyways, thanks for the mod. Loving it!

[Well re-inform if it happens to want to stop working again (Really hope not :s)]
Test Subject
THANKS POST
#69 Old 26th Apr 2015 at 1:23 PM
Awesome timesaver
Test Subject
#70 Old 27th Apr 2015 at 9:01 PM
I have GTW and the shortcuts aren't working for me. I don't guarantee that there isn't another problem... I've been having issues ever since installing GTW. If anyone can confirm whether it's working or not, please let me know.
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#71 Old 27th Apr 2015 at 9:23 PM
See two posts above you where a GTW user confirms that it does work. Check that script mods are still enabled, I'd say.

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
#72 Old 2nd May 2015 at 1:36 AM
Is this working for mac?
Test Subject
#73 Old 2nd May 2015 at 3:58 AM
Anyone else got any ideas about why it isn't working for some people?

It's in the right folder, script mods is checked, and it shows up in the mod list in-game. I even Right-clicked, Properties, Unblock'd it, but no dice. No errors or anything, just no commands do anything in-game - casf, ssk, shortcuts, etc.

Yes, this is with GtW.

Edit: Scratch this, I just can't read instructions - since the other scripts I used didn't have to be unzipped, I didn't unzip this one. After re-reading the instructions I did, and now it works.

To reiterate the instructions, you want the folders like The Sims 4/Mods/shortcuts/Scripts/
Test Subject
#74 Old 3rd May 2015 at 1:54 AM
Another question: anyone know how to create your own? I'm looking at the text file but I'm just not sure how to do it - I'd love a shortened version of modifyrelationships, since the full thing is "modifyrelationships name lname name lname # friendship_main" and just typing "mr name lname name lname f" would make it so much easier haha.
Instructor
THANKS POST
#75 Old 5th May 2015 at 8:55 PM
I thought I'd let you know that this seems to not be working with with the May 4 update. I'm guessing because of them making changes to the testing cheats. The cheat console will not display correctly and some cheats will work and some won't won't no matter if I'm using the shortcut or typing it out.
Page 3 of 8