Loading...
Home | Download | Discussion | Help | Site Map | New Posts | Sign in

Latest Site News

New Creator Theme: Elders! - posted on 1st Sep 2018 at 11:43 AM
MTS has all free content, all the time. Find out how YOU can help to keep it running. Tell me how...

Featured upload! CAST yourself a chimney!

by armiel Posted 31st Jan 2011 at 5:37 PM - Updated 29th Oct 2011 at 2:39 PM by armiel
Open thumbnail gallery
2,108 Thanks Say Thanks
This is a new mesh, and means that it's a brand new self contained object that usually does not require a specific Expansion pack (although this is possible depending on the type). It may have Recolours hosted on MTS - check below the description for more information.
This is a featured upload! It showcases the best talent and creativity available on MTS and in the community.
First of all, a huge thank to Inge from Simlogical for helping me make these. Thank you for all the countless hours you spent working on these with me, thanks for your patience with all my questions and frustration. Thank you

Thanks to LeeFish for making me make these and dragging Inge to #create so she could help me. Thanks for testing. Thank you



CAST yourself a chimney!

After some playing with all the fake chimney pieces, I was told that all this could be made so that EA fireplaces used my pieces automatically instead of the original un-castable chimneys.

That started a time of fiddling with pieces, mappings, weird files I had never heard of, programs I only barely knew how to use, and a lot of testing :P

I am happy to finally present you the REAL CASTable CHIMNEYS that are placed automatically when you place an EA fireplace

What did I do then?
There is a file on rar that allows EA chimneys to use my castable chimney pieces instead of EA's non-castable ones. At this moment it has been impossible for me to make individual files for all the fireplaces, so I have made one file, that changes the chimneys of 6 EA fireplaces.
I have also made improved chimney pieces. Mapped them as good as I ever could, and made them work together without seams.
The chimney cap that the smoke comes out, that I couldn't get working my making a replacement, so Inge was kind enough to recolour it for me, to use black instead of red bricks.
I also made a fake chimney cap bottom, which doesn't place automatically. It is optional for you to download and use.

Here is a picture of the fireplaces that can use the new castable chimneys:



I can't give you the names of the fireplaces, as I play in finnish. They are all found in the build mode, next to the EA original fireplaces. Prices are the same as originals.



Info you should read:
- ALL THIS IS BASEGAME COMPATIBLE!
- All though there is only one file that changes the behavior of the fireplaces (base, wa, amb), you CAN use the file even if you only had only base game, or just ambitions for example. The fireplaces of EP's you don't have, show on your catalog, you just can't use them.
- The lack of EP's does not make your game crash, this has been all tested by many testers.


What do I download?
NEEDED: Download armiel_CAST yourself a chimney!. rar for the chimney pieces and the file that allows the fireplaces to use them.
OPTIONAL: Download armiel_chimney_cap_fake (optional).rar to get the fake cap bottom.


How to use?
I have made a video about how to use these.
http://www.youtube.com/watch?v=ztiHoOqA57E

If for some reason you can't watch the video, here is a basic written how to:
- place the files from the rar(s) to your mods/packages folder.
- run the game
- make a house
- place a fireplace
- cast it (only the part behind fireplace has ability to be clicked for cast, you need to drag the pattern in cas-tool to the rest of the pieces.)

How to use the optional fake chimney cap bottom?
(also shown on video)
- open cheat panel by ctrl+shift+ C and type in: moveobjects on
- you need to have floor of grid on the floor you want to place the piece.
- place a fake cap bottom (found in misc. deco)(the piece can be moved up and down by holding mouse and dragging, if you have patch 1.17 or higher)


Additional Credits:
Inge Jones for being such a great help and making these possible!
Leesester for making me do these and testing.
Flabaliki, Werismyki, Daluved1, Zandvoort and a friend of Inge for testing.

Milkshape, TSRW, S3PE, S3OC, Photoshop, Paint.NET, UVMapper and Lithunwrap for being the programs I used making these.

Everyone at #create for support!

Cmomoney for pointing me to the right direction with vertices. Thank you!





I didn't want to fill this post with pictures. There are few more in the screenhots, about tiling, and some other pics.


Thank you for reading, I hope you enjoy these!
Please credit with a link when using on your creations


Download the chimneys for Pets fireplaces here
Key: - File was updated after upload was posted
Filename - Tip: You can click the magnifying glass to see the archive contents Size Downloads Date
armiel_CAST yourself a chimney!.rar 126.5 KB 27,135 31st Jan 2011
armiel_chimney_cap_fake (optional).rar 20.6 KB 13,476 31st Jan 2011
Quick Guide:

1. Click the file listed on the Files tab to download the file to your computer.
2. Extract the zip, rar, or 7z file. Now you will have either a .package or a .sims3pack file.

For Package files:

1. Cut and paste the file into your Documents\Electronic Arts\The Sims 3\Mods\Packages folder. If you do not already have this folder, you should read the full guide to Package files first: Sims 3:Installing Package Fileswiki, so you can make sure your game is fully patched and you have the correct Resource.cfg file.
2. Run the game, and find your content where the creator said it would be (build mode, buy mode, Create-a-Sim, etc.).

For Sims3Pack files:

1. Cut and paste it into your Documents\Electronic Arts\The Sims 3\Downloads folder. If you do not have this folder yet, it is recommended that you open the game and then close it again so that this folder will be automatically created. Then you can place the .sims3pack into your Downloads folder.
2. Load the game's Launcher, and click on the Downloads tab. Find the item in the list and tick the box beside it. Then press the Install button below the list.
3. Wait for the installer to load, and it will install the content to the game. You will get a message letting you know when it's done.
4. Run the game, and find your content where the creator said it would be (build mode, buy mode, Create-a-Sim, etc.).


Extracting from RAR, ZIP, or 7z: You will need a special program for this. For Windows, we recommend 7-Zip and for Mac OSX, we recommend Keka. Both are free and safe to use.


Need more help?

If you need more info, see:
 
Page 2 of 5
100 Comments / Replies (Who?) - 42 Feedback Posts, 56 Thanks Posts
Hide Thanks Posts for this thread (Show only feedback)
Veteran Finn
retired moderator
Original Poster
#26 Old 3rd Feb 2011 at 4:28 AM
Quote:
Originally Posted by Groosalugg
this crashes my game, i have all EPs installed, i also have the other previous pieces you made.


Do you have ALL the pieces from the first rar extracted to your packages? Have you cleared game caches? Can you see the fireplaces on catalog? At what point does the game crash? Do you have any other downloads that changes the CFIR of the fireplaces? Do you have mods installed? Did you install anything else at the same time you installed these?

Please answer these questions so I can work it out.


Has this happened to anyone else?
Mad Poster
#27 Old 3rd Feb 2011 at 12:01 PM
I have all EP's and SP's, including Outdoor Living and the newest Patch. I dont have any issues with them at all.
Veteran Finn
retired moderator
Original Poster
#28 Old 3rd Feb 2011 at 1:16 PM
Thank you Mikey

That should rule out patching causing trouble, cause if they work for one after patching they should for all. The problem for Groosalugg is something else.
Test Subject
THANKS POST
#29 Old 3rd Feb 2011 at 11:14 PM
Yes! This is amazing. Thanks so much, I will definitely be using these
Destroyer of Worlds
staff: administrator THANKS POST
#30 Old 5th Feb 2011 at 2:43 AM
Absolutely fantastic armiel! Congratulations on the feature as well. Much deserved!
Instructor
THANKS POST
#31 Old 5th Feb 2011 at 2:53 AM
Totally called it! Congrats on the feature armiel, soo deserved . Such a brilliant idea to do the chimneys in the first place. Now that they automatically replace the defaults, it's just so awesome!
Inventor
THANKS POST
#32 Old 5th Feb 2011 at 5:10 AM
Congratulations on the Feature armiel! You deserve it. Theses are truly an amazing piece of Sim-technology.
Test Subject
THANKS POST
#33 Old 5th Feb 2011 at 5:45 AM
you're awesome
Veteran Finn
retired moderator THANKS POST
Original Poster
#34 Old 5th Feb 2011 at 6:44 AM
Thanks you all :_D
Test Subject
#35 Old 7th Feb 2011 at 7:03 AM
Today i had a crash. testing cheats and moveobjects on was enabled. I tried to put a fireplace in an existing home. removed the fireplace that existed in the house before placing the new fireplace down on the wall. I then clicked to move the front (the part of the fireplace that is inside the house) and the game crashed. i have all eps and stuffs up to Late Night. Note: Before playing tonight, i uninstalled everything and then reinstalled / patched up each ep/stuff until everything was current. (that last patch blew up the base game) I noticed the chimney (red brick default one) was visable outside the house as I tried to move the front of the fireplace. In other words, it didn't seem attached to the fireplace at the point of moving.
Veteran Finn
retired moderator
Original Poster
#36 Old 7th Feb 2011 at 7:18 AM
berng00

If you have moveobjects on you need to delete every piece of the earlier fireplace and chimney individually. The cause of the crash might have been that you had both default and my chimney both trying to use same fireplace.
Forum Resident
THANKS POST
#37 Old 7th Feb 2011 at 8:56 AM
Fabulous work Armi! ♥
Ne whiterider
staff: administrator
#38 Old 11th Feb 2011 at 2:41 PM
What are the criteria for deciding which chimneys can use these - I mean, why these fireplaces but not the Fireplace 2.0 (basegame) or Nu Horizons (LN)? Could those fireplace's chimneys be made CAStable using your method, or is there a specific obstacle?

If you must know, I have a three-tile cfe gap in a master bedroom. Turns out you can place fireplaces over cfe gaps, if only I had a three-tile CAStable-chimney fireplace .

What I lack in decorum, I make up for with an absence of tact.
Veteran Finn
retired moderator
Original Poster
#39 Old 11th Feb 2011 at 4:59 PM
Whitey,
Those names say nothing to me, but I asume you mean the big ones with wider chimneys and two tops.
I didn't make the two tile ones, cause they have double top, and that would mean meshing separate chimney pieces and fiddling with the tops.

For the 3/4 gap you could use the chimney_wall_top pieces. They should be moveable up and down like the fake piece. Should. Or if you don't mind little overlapping, you can use the full wall height piece. All the pieces can be bought, are in misc. deco.
Test Subject
THANKS POST
#40 Old 13th Feb 2011 at 2:33 PM
You are a treasure. Thank you!
Test Subject
THANKS POST
#41 Old 18th Feb 2011 at 8:35 AM
Here is a tip - if you want a fireplace with one of the other chimneys you can use moveobjects on and drag it from the other fireplace to the one that you want.
Test Subject
#42 Old 20th Feb 2011 at 1:44 PM
I'm confused! What is this exactly? Is it like chimney re-colours? :S

Someone please help me out here!
As the mesh crumbles....
staff: moderator THANKS POST
#43 Old 21st Feb 2011 at 6:50 PM
Thank you! These are needed so much! :0)
Lab Assistant
#44 Old 24th Feb 2011 at 10:51 AM
Hi, I'm having trouble recolouring your fake chimneys, I can only do it using the randomise button, I cannot select my own texture for them! Do you know how I can fix this? I have all the expansion packs and patches, and the fast lane stuff pack.
Veteran Finn
retired moderator
Original Poster
#45 Old 24th Feb 2011 at 11:21 AM
Quote:
Originally Posted by simgrassalidale
Hi, I'm having trouble recolouring your fake chimneys, I can only do it using the randomise button, I cannot select my own texture for them! Do you know how I can fix this? I have all the expansion packs and patches, and the fast lane stuff pack.


Did you read the "how to"/watch the tutorial?

Also, my fake chimneys are a different upload, this is CAST yourself a chimney!-upload. Which one are you having trouble with?
Test Subject
THANKS POST
#46 Old 26th Feb 2011 at 8:59 PM
This is too awesome! Thank you so much :D
Field Researcher
THANKS POST
#47 Old 3rd Mar 2011 at 9:21 AM
Excellent work! This is certainly a must-have. Thank you.
Lab Assistant
#48 Old 5th Mar 2011 at 1:09 AM
Just discovered these today and I have to say WOW!

What an absolutely fantastic idea! Thank you so much!

Sarah_Sims
NRaas Industries
Test Subject
THANKS POST
#49 Old 9th Mar 2011 at 1:41 AM
I have hated only having red brick chimneys available up till now. Thanks for the CAST yourself a chimney!
Test Subject
THANKS POST
#50 Old 13th Mar 2011 at 6:12 AM
Thank you SO much for these. They're great and I've been trying to make them for ages. I kept screwing one file up or another and they never worked. You rock! Thank you! Thank you!
Page 2 of 5

Expansion/Stuff packs required:
Sims 3

100 Comments / replies (Who?)

11 Feedback Posts
14 Thanks Posts

277 Favourited

40,071 Downloads

171,986 Views