Home | Download | Discussion | Help | Site Map | New Posts | Sign in

Latest Site News

MTS Bob Ross Paint-Along Night - posted on 4th Sep 2017 at 10:54 PM
MTS has all free content, all the time. Find out how YOU can help to keep it running. Tell me how...

Cheat Shortcuts

by plasticbox Posted 21st Dec 2014 at 11:49 PM - Updated 20th Feb 2015 at 7:25 PM by plasticbox
182 Comments / replies (Who?) - 14 Feedback Posts, 11 Thanks Posts
With the introduction of that 'bb.ignoregameplayunlocksentitlement' monstrosity it really was time for this .. these are some custom shortcuts for TS4 in the form of a loose .py file so they are easy to edit.
  • casf – testingcheats on + cas.fulleditmode
  • d | t | debug [on/off] – testingcheats
  • h [on/off] – headlineeffects
  • m | mo | moo – bb.moveobjects (toggle)
  • ssk | setskill <skill> <level> – stats.set_skill_level <skill> <level>
  • u | unlock – bb.showhiddenobjects + bb.ignoregameplayunlocksentitlement

on/off can be expressed in many ways, like 0/1, on/off, true/false, y/n etc. If you just enter "t" or "h" it will list what the options are.


For a list of shortcuts, type shortcuts:



(casf was added on 2014-12-22, this is not in the original version)


For skill name shortcuts, type ssk or setskill (without any arguments):






Compatibility:

OS X users will probably need 1.4.103 or higher for this to work (aka the patch that made it so that script mods won’t crash your game). See this announcement for more info.


How to install:

Unzip the "shortcuts" folder and put it in /Mods. Do not change the "Scripts" subdirectory, it needs to be named like that. If you want to change the name of the "shortcuts" folder, you need to edit the file name of the .py too so that they are the same. See here. You also need to have script mods enabled in Game Options > Other.


How to edit (if you want):

Open shortcuts.py (after you made a backup) in any text editor and see if you can make sense of it – if you speak any programming language at all, it shouldn't be terribly hard. If all you want is add an existing cheat to the list which does not need any arguments, you can probably copy + paste the moveobjects one, just change the name of the shorthand form/s, the name of your command, and the string it's supposed to pass on. For more "complicated" stuff see the other ones (but when in doubt, better use code by other people as a reference rather than mine). In-game commands that are defined in Python may need to have a | prepended (can't say I understand why this is, but hey, I only "know" Python since yesterday), and Python is very very picky about tidy whitespaces so try to not touch any of that. Save, start game, test. Rinse and repeat and keep banging on it until it does what you want. This works! Really!


The reference I used: https://docs.python.org/3.3/

Plus a bunch of existing code by Maxis and scumbumbo, mgomez' instructions from here, darkkitten's batch script from here and TheHologramMan's unpyc3.py from here. Special thanks to SGEugi for helping me getting this to work specifically in uncompiled form.

You must have the expansion or stuff packs listed below installed to use this custom content. Please see the post text for any exceptions.

Sims 4
Key: - File was updated after upload was posted
Filename - Tip: You can click the magnifying glass to see the archive contents Size Downloads Date
shortcuts.zip 1.6 KB 58,486 22nd Dec 2014
Don't forget to Thank the creator after downloading! Use the Thanks button located above the screenshots above.
Basic Download and Install Instructions:
1. Download: Click the File tab to see the download link. Click the link to save the .rar or .zip file(s) to your computer.
Read the upload description for installation instructions. If nothing else is specified, do the following:
No Extraction Required (Script Mods):
1. Cut and paste the .zip file(s) into your Mods folder
  • Windows XP: Documents and Settings\(Current User Account)\My Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\
  • Windows Vista/7/8/8.1: Users\(Current User Account)\Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\
Script mods need to be placed directly in \Mods or one level below that (e.g. \Mods\Scripts) – sub-folders nested any deeper won’t work.
Extraction Required (Everything Else):
1. Use WinRAR (Windows) to extract the .package file(s) from the .rar or .zip file(s).
2. Cut and paste the .package file(s) into your Mods folder
  • Windows XP: Documents and Settings\(Current User Account)\My Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\
  • Windows Vista/7/8/8.1: Users\(Current User Account)\Documents\Electronic Arts\The Sims 4\Mods\


Need more information?
  • Anyone can use both .rar and .zip files easily! On Windows, use WinRAR.
  • If you don't have a Mods folder, just make one.
  • Mod still not working? Make sure you have script mods enabled
 
Page 2 of 8
182 Comments / Replies (Who?) - 99 Feedback Posts, 78 Thanks Posts
Hide Thanks Posts for this thread (Show only feedback)
Test Subject
#26 Old 29th Dec 2014 at 5:27 PM
You can do this without a mod. Just do the command: stats.set_skill_level adultmajor_[skill] [skill level 1-10]
Alchemist
#27 Old 9th Jan 2015 at 12:43 AM
Default one more shortcut?
Would you, pretty please, add freerealestate on to the cheats list? I tried. Failed miserably. Tossing it into your court. Thanks for everything!
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#28 Old 9th Jan 2015 at 12:44 AM
Would you, pretty please, post in Create when you have difficulties getting things to work -- instead of asking other people to do it for you? Thanks.

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
THANKS POST
#29 Old 10th Jan 2015 at 2:10 PM
This is the best MOD ever. Oh my jesus, thank you. :D
Test Subject
THANKS POST
#30 Old 22nd Jan 2015 at 7:07 AM
Thank you, thank you, thank you!
Constant Contestant
staff: senior moderator THANKS POST
#31 Old 22nd Jan 2015 at 3:38 PM
This looks really useful, thanks pbox
Instructor
THANKS POST
#32 Old 22nd Jan 2015 at 5:28 PM
Thanks so much for this! Such a time saver
Test Subject
THANKS POST
#33 Old 23rd Jan 2015 at 6:37 AM
Great work
Test Subject
THANKS POST
#34 Old 24th Jan 2015 at 12:34 PM
It helps me sooo MUCH!
Test Subject
#35 Old 25th Jan 2015 at 8:46 AM
Hi it doesnt work for me for some reason.
Doesnt even show up in mods list on sims 4
I unzipped shortcuts folder and unzippedscripts folder and cut and pasted the mod to mods page but still not working.
Is this because of some other mod maybe or?
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#36 Old 25th Jan 2015 at 10:34 AM
Quote:
Originally Posted by WillKimbo
I unzipped shortcuts folder and unzippedscripts folder and cut and pasted the mod to mods page but still not working.
Is this because of some other mod maybe or?


Are you sure you have read the upload description, "How to Install"?

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
#37 Old 26th Jan 2015 at 4:37 AM
Quote:
Originally Posted by plasticbox
Are you sure you have read the upload description, "How to Install"?


Yea I did, I guess I just dont understand what you mean.

I unzipped the shortcuts folder and then the scripts folder appears. What do I do next? I tried to place the scripts folder and the unzipped shortcuts file in the scripts folder in to mods folder each one at a time and even tried both but still not working.

What am I missing here lol
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#38 Old 26th Jan 2015 at 9:16 AM
Leave the subfolder alone please -- just unzip the zip and put it in /Mods like everything else.

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
THANKS POST
#39 Old 26th Jan 2015 at 1:39 PM
It's not working with me too, partly. When I type "casf" it says "Cheats are enabled." But when I try "u" it says "bb.ignoregameplayunlocksentitlement: invalid or unknown command" the same with the "m" command :[
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#40 Old 26th Jan 2015 at 1:50 PM
Do you have the patch/es that these cheats were introduced with? If you don’t, this will not magically make them available. See the EA patch notes for more info.

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
THANKS POST
#41 Old 30th Jan 2015 at 7:13 PM
Thank-you!!! This mod has saved me so much time and I can finally delete my list of all the cheats :)
Test Subject
THANKS POST
#42 Old 1st Feb 2015 at 3:44 PM
Does this conflict with TwistedMexi's persistent testingcheats?
Theorist
THANKS POST
#43 Old 2nd Feb 2015 at 2:51 AM
Thanks for this :-)
Test Subject
#44 Old 4th Feb 2015 at 8:26 PM
It doesnt work for me..
Lab Assistant
THANKS POST
#45 Old 5th Feb 2015 at 4:11 AM
Wow that seems a lot more difficult than editing the cheat file in config in Sims2! I added loads of cheats to that myself and saved a lot of type time. This will be helpful if I ever find out what some of these cheats actually do. So far all I know and use iss the moveobjects, motherload, etc. I really need an alias for the sims.modify_funds <amount>.
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#46 Old 5th Feb 2015 at 11:51 AM
Quote:
Originally Posted by KinwatsaZ
This will be helpful if I ever find out what some of these cheats actually do.


For documentation on that, see the EA patch notes.

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
#47 Old 10th Feb 2015 at 4:49 PM
This stopped working for me after the newest patch tried redownloading, didnt work.
Pettifogging Legalist!
staff: moderator
Original Poster
#48 Old 10th Feb 2015 at 4:50 PM
For me it works. Check that you still have script mods enabled (apparently the options get reset for some people when they patch, dunno why).

Stuff for TS2 · TS3 · TS4 | Please do not PM me with technical questions – we have Create forums for that.

In the kingdom of the blind, do as the Romans do.
Test Subject
#49 Old 11th Feb 2015 at 8:14 PM
Quote:
Originally Posted by galowsCallibrator
You can do this without a mod. Just do the command: stats.set_skill_level adultmajor_[skill] [skill level 1-10]

Yes, but instead of having to type that entire code out, you just type "setskill" and the skill you want to increase. It's not making new cheats, it's shortening the stupidly long commands.
Test Subject
#50 Old 22nd Feb 2015 at 11:39 AM
Quote:
Originally Posted by yellowpanda17
Yes, but instead of having to type that entire code out, you just type "setskill" and the skill you want to increase. It's not making new cheats, it's shortening the stupidly long commands.


This. Exactly. In lieu of a "Max All Skills" option for my inhouse characters I don't want to bother managing, this significantly speeds up the process of editing each skill.
Page 2 of 8